Ondersteuning thuis

U bent ernstig ziek en hebt te horen gekregen dat verder behandelen geen zin meer heeft. De vraag voor u en uw naasten komt: hoe het laatste stuk van uw leven in te vullen. Al gauw komen er dan allerlei vragen naar boven, niet alleen bij u, maar ook bij degene die u verzorgen. Vragen zoals: ‘Thuis sterven, kan dat? Want ik ben liever in mijn eigen vertrouwde omgeving.’ Of: ‘De verzorging kan zwaar worden. Hoe houden we die tot het einde vol?’

De Stichting Vrijwilligers Terminale Zorg in Rotterdam (VTZ-Rotterdam) helpt bij het beantwoorden van deze vragen. VTZ-Rotterdam bestaat sinds 1986.
schema-vtz
VTZ-Rotterdam helpt graag en kosteloos terminaal zieke mensen die thuis willen sterven, en de partner, kinderen, vrienden of buren die bij hun verzorging zijn betrokken. Hiervoor staat een heel netwerk van opgeleide vrijwilligers klaar. Deze vrijwilligers richten zich op de wensen van de zieke. Zo maken zij de zorg minder zwaar voor de mensen om de zieke heen. Sleutelwoorden? Aandacht en nabijheid. Kortom… er zijn!

De zorg die de vrijwilligers bieden, is te vergelijken met de hulp die de mantelzorgers geven. Vrijwilligers waken bij de zieke, bieden een luisterend oor. Ze zorgen voor rust, geven aandacht en hebben tijd om er te zijn. Ook helpen ze bij licht verzorgende taken en geven eten en drinken. De vrijwilligers verrichten geen medische of verpleegkundige handelingen en doen ook geen zwaar huishoudelijk werk.
Elke vrijwilliger is maximaal twee dagdelen per week beschikbaar. Als er meer inzet nodig is komen er meerdere vrijwilligers.

De missie van VTZ-Rotterdam:
opgeleide vrijwilligers bieden tijd, aandacht en steun aan mensen in hun laatste levensfase en hun naasten.

Contact

Neem contact op met Karin:

Karin Bakker
Contactpersoon
4